Geschreven door Lydia Trouborst

Na een lange dag buiten werken plof ik neer op de bank. Brrr, ik heb het koud. Ik pak mijn beker met thee en voel hoe de warmte van de beker langzaam mijn koude vingers verwarmt. Lekker is dat! Voorzichtig neem ik een slokje. Ohh, heerlijk! Niet alleen mijn handen beginnen op te warmen, maar ook vanbinnen begin in langzaam te ontdooien. Dat voelt goed!
 
Mijn gedachten gaan terug naar een paar jaar geleden. Onze dominee kwam op bezoek. Meestal komen dominees niet zomaar op bezoek. Ze komen vaak bij grote vreugde of verdriet. Bij ons was het helaas bij groot verdriet. Ik verlangde enorm naar een sterke bemoediging van God op dat moment. Aan het einde van zijn bezoek wilde hij graag een stukje met ons lezen uit de Bijbel. Gespannen luisterde ik naar wat hij ging zeggen. Geestelijk voelde ik me tamelijk verkleumd en ik verlangde er enorm naar om opgewarmd (bemoedigd) te worden door Gods woorden. Hij las Filipenzen 4: 4-7:
 
Laat de Heer uw vreugde blijven, ik zeg u nogmaals wees altijd verheugd. Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij, wees over niets bezorgd maar vraag God wat u nodig hebt en dank Hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
 
Ik dronk de woorden die hij las, maar al bij de eerste zin had ik het gevoel alsof ik me flink verslikte! Ik voelde mijn lichaam in opstand komen, kreeg het benauwd, voelde weerstand in mijn lijf en de tranen schoten in mijn ogen. Laat de Heer uw vreugde blijven, ik zeg u nogmaals wees altijd verheugd… dat was niet wat ik wilde horen! Ja, die vrede van God waar iets later in de tekst over gesproken werd, daar verlangde ik wel enorm naar. Die wilde ik nu ervaren! Maar dat ik dan eerst God mijn vreugde moest laten zijn in welke omstandigheid ik ook zat… daar had ik niet op gerekend. “Onmogelijk!”, schreeuwden mijn gedachten, “Zie je wel, onzin die Bijbel”, schreeuwde een stem in mijn hoofd, “..daar heb je niks aan”.
 
En toch, ondanks alle weerstand die ik voelde, was er diep van binnen iets dat me zei dat het niet ‘toevallig’ was dat hij deze tekst las.
 
Vroeger, als ik me verslikte, zei mijn vader tegen mij: “Je moet beter kauwen en ook niet zoveel praten terwijl je eet!”. Dat advies leek me in dit geval ook wel erg van toepassing. Dus ik begon te ‘kauwen’ op deze tekst (hoewel de woorden in het begin zwaar op mijn maag vielen). Het tweede gedeelte van mijn vaders advies nam ik ook ter harte: Ik probeerde vaker mijn mond te houden en God de tijd te geven om te spreken in plaats van Hem te vertellen hoe ik over zaken dacht.
 
Ik leerde veel! Ik leerde om mijn gedachten niet te richten op wat ik niet had, maar om mijn gedachten te richten op wat ik wel had. Ik leerde weer dankbaar te zijn en door die dankbaarheid, kon ik weer genieten van wat God me op dat moment wel gaf.

Het woord GENIETEN staat centraal op de volgende SHE avond. Volgens wikipedia is genieten: Vreugde beleven aan, ontvangen. Veel vrouwen vinden het moeilijk om te genieten van hun leven. Toch is het belangrijk dat we dit juist wel doen. Als je geniet van het leven breng je namelijk vreugde aan Diegene die jou het leven gegeven heeft! De duivel haat alles wat ons echt gelukkig maakt. Hij is er op uit om iedereen die en alles dat God vreugde brengt te vernietigen. Dus fluistert hij je gedachtes in; dat je niet hard genoeg werkt, dat anderen het beter hebben dan jij, mooier zijn dan jij, succesvoller, geliefder. Hij fluistert dat het niet toegestaan is om te genieten van het leven, om de mooie dingen die God voor jou plezier gemaakt heeft in ontvangst te nemen, maar dat zijn leugens!
 
God wil dat we van Zijn goede gaven genieten. Het is een vrucht van de Geest. Dus, geniet van het leven, vriendin. Omarm je familie. Kus je geliefde. Kijk een mooie film. Ga op stap met een goede vriendin. Eet een heerlijke maaltijd, drink een goed glas wijn. Neem tijd voor jezelf, geniet van de rust die God je geeft. Als je dat doet, dan is dat echt niet egoïstisch, het is juist iets heel moois. Het is een manier om vreugde (terug) te geven aan Diegene die al dit moois aan jou wil geven!

Luistertip : Elise Mannah – Geniet