EEN CHRISTELIJK PLATFORM VOOR EN DOOR VROUWEN

Vreugde binnen bereik

In het weekend zat er van alles tegen: autosleutel kwijt, waardoor ik niet naar de familiedag kon met mijn vier kinderen, terwijl we er heel veel zin in hadden. Vervolgens met elkaar naar de markt als karig plan B, maar op de fiets kletsnat geregend. De eieren die ik kocht wilde ik thuis opruimen, maar de doos was zo nat geworden, dat hij scheurde en er eieren op het hoofd van mijn tweejarige vielen. Voel je ‘m? Zo’n dag. 

En dan vreugdevol blijven, waartoe Paulus me oproept, onder alle omstandigheden (Filippenzen 4:4)? Niet verbitterd denken of praten? Dat vond ik ingewikkeld op dat moment. En dan waren dit geen écht dramatische gebeurtenissen, al voelde dat wel even zo.

Deze oproep uit de Bijbel is veel makkelijker voor de positief ingestelden onder ons, van wie ik er toevallig één ben. Maar ik geloof dat de Bijbel een woord heeft voor ieder mens. Dus vreugde onder alle omstandigheden ligt binnen ons aller bereik! Ik deel wat wijze woorden (van anderen), in de hoop en de verwachting dat ze ook tot jouw hart spreken.


Kies je gedachten

Vanmorgen las ik over het kiezen van gedachten. Dat raakte me. Want eigenlijk denk ik altijd: wat je denkt of voelt, daar kun je niets aan doen. Vanmorgen kreeg ik het inzicht dat het daar niet stopt. “Duizenden gedachten stromen elke dag door ons hoofd. We hebben misschien het gevoel dat we daar geen controle over hebben, maar dat is wel zo. Hoewel we geen moeite hoeven te doen om de verkeerde dingen te denken, moeten we veel inspanning leveren om goede dingen te denken. (…) Hoe meer we ons leven vullen met Bijbellezen, gebed, lofprijzing en contact met andere gelovigen, hoe makkelijker het voor ons is om te blijven kiezen voor de juiste gedachten.” (Joyce Meyer, Strijd in je denken). Als de omstandigheden vragen om sombere, boze of lelijke gedachten, ga dan die strijd aan! Je zult meer vreugde en kracht in jezelf ervaren.

 

Te hoge verwachtingen

Wanneer iets of iemand je irriteert, zegt dat eerder iets over jouw verwachtingen dan over de ander of de situatie. Lees deze zin nog eens. Het is echt zo! Ben je constant teleurgesteld in een van je ouders, je partner of collega? Wellicht kunnen je verwachtingen wat bijgesteld worden. Want wie zich steeds gekwetst voelt, is vatbaar voor bitterheid. En wie bitter leeft, is onvrij. Terwijl we gemaakt zijn om in de vrijheid van Christus te leven! Iemand zei: “Sinds ik niet meer verwacht dat mijn moeder interesse in mijn leven toont, kan ik haar met meer vriendelijkheid dan ooit tegemoet treden en ga ik zonder teleurstelling weer bij haar weg.”

 

God laat de chaos niet de chaos

Van Ann Voskamp leerde ik al eerder om vooruit te kijken. Toen haar kinderen in een ruzie borden gooiden naar elkaar, ontdekte zij dat God zijn handen niet van die chaos aftrekt. En daarom wil zij er ook niet in blijven hangen, in de ellende van dat moment (ik denk weer aan die sleutel die ik kwijt was). Dank God dat hij deze chaos niet laat bestaan, maar dat Hij altijd een uitweg biedt. Dat is dus niet de situatie lijdzaam accepteren, maar het is vérder zien. Ik denk dat dankbaarheid de sleutel is tot diepe vreugde over het bestaan. “Zeg dank om de blik naar de hemel te houden.”

 

Verboden voor slachtoffers?

Mag je je dan nooit slachtoffer voelen? Zeker wel! Ik denk aan een oud-leerling die ik laatst sprak, een getraumatiseerd meisje dat psychisch zo kwetsbaar is. Zij is slachtoffer van omstandigheden. Wat hierboven beschreven staat, voelt bijna wreed in haar geval. Misschien herken jij dat wel; ben je ook slachtoffer van omstandigheden. Maar ook dan geldt: je bent niet verloren! Er is een weg hieruit. Kijk eens naar vrouwen in de Bijbel die een moeilijk leven hadden en desondanks hun hoofd omhoog hielden. Ik denk aan Maria, aan Ruth. Zij mogen fungeren als een bemoedigend voorbeeld, ook vanwege de hoop die in hen was.

Let’s go!

Die bewuste zaterdag van die sleutel die kwijt was… Je zou denken dat het niets meer kon worden. Integendeel! De kinderen vonden de regen niet zo’n probleem en de filmmiddag vonden ze al helemaal geweldig. Kijk naar kinderen en dieren, zij gaan ons voor in vreugdevol leven. Maar houd vooral Jezus in het oog. In zijn omstandigheden, die toch wel een goede reden zouden zijn voor een vreugdeloos leven op aarde, keek Hij omhoog. En Hij overwon! Jij mag delen in die overwinning. Ik wens je vreugde toe!

 

 

 

Taal is zeg maar echt mijn ding. Als docente Nederlands lees ik veel en ik geniet van de kunstig geformuleerde zinnen in boeken; ook word ik blij van inspirerende liedteksten die zeggen wat ik zelf niet kan verwoorden. Schrijven voor SHE doe ik graag, om te delen wat in me leeft en om zo met andere vrouwen te bouwen aan het Koninkrijk van God. Wonderlijk genoeg doe ik tijdens het schrijven vaak nieuwe inzichten op over God en mezelf. Verrassend!

Marjolein Ouwerkerk

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten